¶ Hantu Raya

Sumpah weh hari nie Fahmie jumpe Hantu Raya. Bulan-bulan puase nie tak baik menipu. Yang peliknyer Hantu Raya nie dye keluar siang-siang hari. Pelik betul ^__^. Lepak kat belakang kedai mamak pulak tuh.


Maklumlah, keje lepas sambutan kemerdekaan nie dah abes. So, hari nie agak tenang sikit jiwa nurani nie. Sempat pergi jalan-jalan sampai ke Nusajaya lagi tau.miaaahhahahaha..

Sebenarnyer, Hantu Raya yang Fahmie maksudkan tadi tuh adalah. Orang yang tak puase. Diorang nie tak tahu malu agaknyer makan di khalayak ramai. Kalau time tuh van JAIJ parking kat kedai tuh baru diorang tawu nak lari lintang pukang. Pastu kalau kene tangkap bawak pegi bandar gune van jenazah.Bapak lah gile malu.


Macam mane la budak-budak tak ikut perangai macam nie bile orang tua yang mule dulu.Hrmmm..Yang lagi membuatkan Fahmie malu bile ade seorang Cina nie cakap kat Fahmie. dye kate.....

" Fahmie! Lu tengok ah.....Lu punyer tuhan suro lu puasa sebulan kan? Lu tawu kenapa ah? Pada wa hah,Lu punyer tuhan dah tetapkan 1 bulan tuh kalau Lu puasa penuh, semua penyakit Lu yang berkenaan dengan perut semua hilang. Sebab tuh la, Hali Laya, Lu punyer tuhan tak bagi lu orang puasa. Sebulan dah cukup untuk service perut Lu orang. Sebab tuh wa pon ikut puasa ma......"
Serious, Fahmie malu sangat bile orang Cina tuh cakap macam tuh kat Fahmie. Kite yang terang-terang Melayu,then Islam pulak tuh tak puasa. Tapi dia yang bukan Islam boleh ikut puasa. Hantu Raya nie sekor-sekor memalukan Fahmie. Fahmie yang biasa menjawab kalau orang cakap hari nie tergamam dengan kate-kate orang tuh. Nak lari pon dah tak tawu nak sorok muke kat mane. Kalau korang, ape korang nak buat? Ape korang nak jawab??

11 Comment. Write Yours!:

Nabilah said...

bapak segan weyh ! *sorok muke bawah bantal
tu org bukan Islam cakap uuu !
Bapak menjatuhkan maruah umat Islam !
dowang nih .. ! ~_~

Hope Cina tu dapat hidayah utk masuk Islam ^_^

akmalhilmi said...

hehehe
ko jgn tertangkap yeee
:p

aduka said...

hahaha..
malu beb!
kalo aku la.. trus balik umah tido je beb!
hahaha..

Eza Rashid said...

malu nyer....adeh...ofis mate aku yg cino pown tau hormat...

Zulfahmi Abidin said...

tula pasal diorg nie..tak paham aku lah..

Sophie Al-yahya said...

pernah jumpe jugak..
slumber je makan mcm x bersalah..

*teringat kawan Sophie org Sarawak,bukan Islam..selalu kene tegur sbb makan masa bulan puasa.sbb muka dia totally melayu.

Zulfahmi Abidin said...

haha..itu dah perkara biase dah.tapi klu org bukan islam tuh takpe.nie orang islam lak tuh..

Nizam Limited said...

bila iman kurang di dada..ni la yg jadi..tak takut rasa nak ponteng puasa..ish2..

Zulfahmi Abidin said...

ai nizam.sjak bile ko boleh kluakan ayat2 ilmiah mcm nie?? kah2.

Sky Before Pinky said...

malu lah..dierg tu bukan budak2 ag kan..fahmie..mesti dah akil baligh asernye.. malu kat apek tu..

tapi ntahlah, dierg nie dah takde sifat ase malu kot..selmber badak je...baget org tak nampak lah dok blakang kedai mamak..

ape nak jadi skrg?? ish

Zulfahmi Abidin said...

perh.mara tol awk...??

Powered by Blogger.