¶ Perempuan dan Pulut

Kalau dulu Fahmie bercerite pasal Perempuan dan Tudung Saji. Kali nie Fahmie sekali lagi membuat pembandingan antara Perempuan dengan pulut pulak. Selalunyer kejadian nie spontan jer keluar dari mulut Fahmie. Sebagai renungan kepada para pembaca.



Apa yang berlaku di tempat kerje hari nie sedikit sebanyak membuat Fahmie termenung jauh di dalam tandas bilik menunggu. Tak sangka ayat yang Fahmie sebut sendiri tuh menyentuh lubuk hati Fahmie yang paling dalam.

Sebenarnyer seorang kawan Fahmie yang Fahmie kenal mase kat kolej dulu bertanyakan suatu soalan yang kalau di dengar oleh kaum perempuan mesti mendatangkan kemarahan. Melainkan, perempuan tuh pon membuat perkara yang samalah dengan lelaki tuh.

Korang bace lah dialong kitorang tadi:
Kawan: blah blah blah
Fahmie: blah blah blah
Kawan: yer..blah blah blah
Fahmie: ish bia betul? blah blah blah...
(SELEPAS 15 MINIT)
Kawan: .Fahmie, ape pendapat kau kalau aku CURANG dengan girlfriend aku??
Fahmie: Kau bia betul? dari sekolah dulu kot kau kawan dengan dye..!
Kawan: Tadelah, ade seorang awek nie suke kat aku. Beria-ia dia nak kat aku.
Fahmie: Macam nie lah. Kau cube bayangkan pulut kuning. Kau biase makan pulut kuning kan?? kau cube bayangkan satu hari nanti pulut ade macam-macam color. Ade warna hitam, warna hijau, warna biru, warna hijau, warna turquoise, tak pon warna warni. Agak-agak kau lah, ko akan pilih yang mane??
Kawan: Mestilah aku try yang warna lain tuh.
Fahmie: Tapi berapa lama?
Kawan: Entah, aku pon tak tahu.
Fahmie: Lama kelamaan. Kau mesti pilih balik pulut yang warna kuning tuh kan?
Kawan: Agaknyerlah kot.
Fahmie: Macam nie lah. Pulut nie, rase semua sama jer. Baru-baru jer ko rase ko nak try rase dye macam mane. Tapi bile ko dah try. Ko akan cari yang kuning balik. Kenapa aku cakap ko cari yang kuning balik?? Sebab, kau dah biase dengan pulut kuning tuh. Ko dah sebati dah dengan rase pulut kuning tuh. So, buat ape ko nk pilih pulut lain. Ko, paham tak? So, samelah dengan perempuan dan pulut tuh. Perempuan nie, mule-mule jer ko nampak dye cantik. Ade kelebihan sikit dari ape yang kau ade kat perempuan ko sekarang nie. Ade tarikan yang lebih sikit dari perempuan yang kau ade sekarang. Tapi lama kelamaan,bile ko dah tau ape rasenyer memiliki dye tuh. Ko, mesti nak balik kat perempuan yang kau ade sekarang. Kau rase time tuh dye nak ke terima kau balik?? Kalu pulut tuh boleh la kau makan jer. Tapi kalau perempuan?? Dah. Aku tak nak membebel panjang. Kau pikir lah baik-baik. okey??

Lepas Fahmie cakap semua tuh dye tergamam sekejap lepas tuh dye cakap mintak maaf dan letak ganggang. Sampai sekarang Fahmie tak tahu ape yang jadi pada dye kat Melaka sane tuh. Tapi Fahmie harap one day nanti dye akan berterima kasih kat Fahmie. Now Fahmie pon beterima kasih kat dye sebab Fahmie pon mengingatkan diri Fahmie sendiri.

pssst: Ade seorang perempuan pernah cakap kat Fahmie. Dia kate, "Curang Itu Indah". Indah ker??

13 Comment. Write Yours!:

syuE said...

kawan fahmie tu bodo ke ape? leh lak nk try2..gile~

aduka said...

salute fahmie..
perumpamaan yg sempoi..
aku pn x tpikir..

Zulfahmi Abidin said...

Dear syue,

kan fahmie dah kate.kalau perempuan bace mesti awk akan mara punye.betul kan fahmie cakap?? hehe

Zulfahmi Abidin said...

Dear Aduka,

Aduka, jadikan pengajaran. Ape yang Fahmie cakap kat kawan Fahmie tuh takde ape yang nak dibanggakan. Okey..^__^. bdway tengs sbb puji Fahmie^__^

syuE said...

hehehee..TERemo ckit :D

Zulfahmi Abidin said...

takpe2.fahmie paham syue..^__^

erieqa erine said...

woo! nice2... tapi kalau makan pulut lama2 muak jugak kan? TAK MAU JADI PULUT KUNING!! hahaha.

Nabilah said...

woooo , tak penah tepikey prumpamaan ni . besh2 ^_^

atok said...

raya tibai pulut haha

atok said...

raya tibai pulut haha

Sophie Al-yahya said...

fahmie..good entry! i like..

nasib masih ade lelaki macam fahmie.tp jgn tahu nasihatkan org aje.. ;p

tp perumpamaan dgn pulut tu..perghh! tak pernah dibuat org..rare..

*thumbs up*

sayatasha said...

fahmie,ade jugak betolnye...tp best la entry fahmie ni..tak sangke ade guy yg berfikir mcm fahmie...
bagus2...tasha suke..
2 thumbs up!

Zulfahmi Abidin said...

tengs tasya.^_^

Powered by Blogger.