¶ Kenderaan Fantasi dan Apokaliptik Dalam Movie

Mase korang kecik-kecik dulu mesti korang pernah berangan naik kenderaan yang korang tengok kat TV tuh kan. Nak-nak sejak ade piring Astro parking kat tepi rumah korang. Pastuh pulak ade amek siaran HBO. Kompom lepas cerite abes jer korang berangan korang pulak yg naik kenderaan-kenderaan tuh semua kan.


Berikut senarai 10-1 Kenderaan Fantasi Apokaliptik Yang Pernah Wujud Dan Direka Dimuke Bumi Ini.

 Teksi Terbang - The Fifth Element
10. Teksi Terbang - The Fifth Element
Orang yang bertanggun jawab design taxi nie adalah Bruce Willis bile Luc Besson nak menggambarkan permandangan abad ke 23.Teksi nie dengan kerete born nie direka saing-saing.


Landmaster - Damnation Alley
9. Landmaster - Damnation Alley 
Kenderaan nie direka dan dibangunkan betul-betul tau. Yang korang nampak roket launcher tuh semua memang betul-betul dye buat macam tuh.Dibina pada tahun 1977 oleh Dean Jeffries at Jeffries Automotive di Universal City, California.

City cab - Judge Dredd
8. City cab - Judge Dredd 
Kerete nie korang mesti ingat kan? Sylvester Stallone pakai mase dalam cerite Judge Dredd sebagai hakim masa hadapan. Nie sebenarnyer kerete land rover 101. Nak tawu land rover 101 tuh. Tanyer pakcik google sane.

Ford Mustang - The Death Race
7. Ford Mustang - The Death Race
Bukan Mustang tahun 1975 punyer. Tapi yang keluaran baru tuh. Dalam cerite nie nampak macam buruk sikit tapi cool. Buruk sebab dye penuh dengan besi. Kenderaan nie dilengkapi dengan dua 30mm chain guns dan boleh lepaskan asap kat belakang kenderaan nie,minyak dengan ade paku sekali.

Skynet motorcycle - Terminator Salvation
6. Skynet motorcycle - Terminator Salvation 
Yang nie kenderaan bermotor yang kononnyer dicipta oleh skynet tuh. Kenderaan nie cool sebab dye moto, dua roda jer tapi boleh seimbang. Sedangkan korang belaja naik moto pon tingkatan 1 dulu. Inikan robot yang takde org yang pandu. Tapi boleh mengekalkan balance dye.


Tanker - Mad Max The Road Warrior
5. Tanker - Mad Max The Road Warrior
Tanker nie boleh langgar ape jer. Ala kalau kat Malaysia kite ade lori antu. Tanker nie dipenuhi dengan minyak. So, kalau dah berat tuh nak langgar ape-ape jer pon boleh. Meh sini sodok kerete cap Proton korang jap.hehe 


Kerete Polis - Blade Runner
4. Police car - Blade Runner
Kalau zaman sekarang teknik effect yang dia guna agak ketinggalan lah. Tapi mase zaman kerete nie direka dengan enjin steam, pastu leh terbang lak tuh so kerete nie terpilih antara kenderaan yang apokaliptik.


1969 Plymouth Road Runner - Jericho
3. 1969 Plymouth Road Runner - Jericho 
Bila 23 dari 50 daerah dalam Amerika kene kawal oleh Terrorist.  Bandar tuh kene bom dengan nuklear. Kerete nie antara kerete tercanggih kat sesebuah bandar. Bayang kan keadaan tuh berlaku.


 Shelby Ford Mustang GT - I Am Legend
2. Shelby Ford Mustang GT - I Am Legend
Kerete nie dipilih sebab berjaya mengawal gaya pemanduan si pelakonnyer Will Smith. Dalam cerite nie bandar New York diserang oleh Zombie-zombie. Kerete nie lompat, belok. speeding, drifting semua nampak kemas dan terkawal membuat kan dye duduk di tangga ke 2.


Ford Falcon Interceptor - Mad Max
1. Ford Falcon Interceptor - Mad Max
Kalau kerete nie masih ade lagi. Umur kerete nie mungkin dah 30 tahun plus plus. Ape yang menariknyer kerete nie direka oleh George Miller tampa bantuan suku sakatnye Gibson?Hebat bukan? Ape yang membuatkan kerete nie duduk kat tangga No 1 adalah. Kerete nie mempunyai satu kelebihan yang takde kat kerete lain. Iaitu, Pencucuh rokok. Penting beb bende tuh, lelaki kalau ade rokok takde lighter, rokok pulak tak leh nak bakar. Tak cool la.kn??^__^

pssst: kalau orang tanyer Fahmie, Fahmie mesti mintak yang kaler merah si Will Smith pakai tuh. Cool habes..kalau lalu kat bandar tuh. Gugurl mesti usha-usha Fahmie nak tumpang balik umah punyer ^_^

6 Comment. Write Yours!:

YuSeNzE - KniGhT said...

aku tetap suka kereta knight rider.. boleh gak nak menyembang.. hahha..

Zulfahmi Abidin said...

haha..kerete tuh tak logic la yusenze...ape lah.hehe

syaveyron said...

wow..Shelby 4ord mustang gt,,idmanku huhuh..

Zulfahmi Abidin said...

Haha.fme pn mnat jgk krete tu.huhu

AiZ said...

aiz pernah naik kereta mainan atas tuh.. serius..

Zulfahmi Abidin said...

haha..mane ade kerete mainan aiz...ape la aiz nie..

Powered by Blogger.