¶ Zaman aku Zaman 90'an

Hari nie Fahmie berbual-bual kosong dengan kawan-kawan sementara tunggu jam pukul 2:30 pagi untuk pergi tengok perlawanan Spain lawan Paraguay. Dalam duduk berbual-bual dari topic pasal perlawanan bola tetiba jer boleh termasuk cerite budak sekarang nie tak pernah merasakan keseronokan macam pernah kite alami. Yer entry kali nie Fahmie tujukan untuk mereka-mereka yang zaman kanak-kanak mereka pada tahun 90-an. Mereka yang sezaman dengan Fahmie.

Ingat lagi tak....
Kita membesar degan menonton G-Force, Transformers, Thundercats, Silver Hawk, Woody Woodpecker, Chipmunks, Tom and Jerry, and Mickey Mouse. Not to forget Ninja Turtles, Mask, Smurfs dan Voltron Lagi satu Gaban, Suria Perkasa (Baja) Hitam.

Kite pernah berus gigi time waktu rehat kat skolah rendah?...hmm, mesti pegang cawan warna-warni kan?. mencangkung kat tepi parit dgn classmates semua kat sebelah.Mase tuh lelaki dengan perempuan tak segan pon.Biase jer.Masih anggap budak perempuan tuh melecehkan.Tapi tuh bagi lelaki la. Tak tahu la pulak budak perempuan pikir macam mane kan.

Ingat tak mase tuh, kakak-kakak nurse kat sekolah masuk kelas degan list dentist appointment yang warne cream,pink or ijau tuh . Pastu bunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik sebelah, ada gigi yang berlubang, kene la tampal.

Yang nie sure korang ingat...program minum susu di sekolah. nak galakkan budak-budak time tuh minum susu. sekotak 30 sen jek beb. Kalau yang beriya-iya macam orang kaya tuh beli lah yang 60sen tuh.

Yang peliknyer time tuh,cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris panjang warna kuning tu. Pukul tapak tangan... kan ? Kadang-kadang sampai patah pembaris tuh. Mara betul la tuh time tuh.

Kalau makan pulak,semangkuk mi sup ke, mihun sup ke, 50 sen jek kat kantin.

Bile dah naik sekolah menengah, korang kompom dah tak beli dah kasut skolah Bata BM2000, BM Turbo atau Pallas Jazz. So time tuh da demand dah, pakai Jack Parcell macam Fahmie tapi mostly pakai All-Star.Design macam-macam ade.mase tuh pakai Converse dah kire bergaya noh la tuh..ada yang suka stokin tebal laa.Ade yang suke pakai stokin pendek sangat pon ade. Yang peliknye lelaki pon ikut pakai tuh stokin pendek tuh.

Conteng kasut dan kasut paling Old Skool tuh la yang paling cool sekali dalam erti kata lain kasut yang tak berbasuh. Macam Fahmie, Fahmie letak sticker kat kasut belah dalam, maksudnyer kalau kasut kiri tuh letak kat sebelah kanannyer. Then spray kat sticker yang lubang-lubang yang ade tulis ayat tuh, then tanggal kan sticker tuh. Gerek seh time tuh. Ade jugak conteng-conteng pakai pen jer.

Internet? email?My Space? Facebook? Menda alah ape tu? CD? ape tu? kaset tape penah la dengar.Tak pon Disket, tuh pon mase kelas komputer jer sebulan sekali.. Tiket wayang pun 3 inggit je time tuh. Bawah 18 tahun tak leh tengok cerite seram.

Kite pegi kedai runcit, beli Chickerdis, Mamee , Kum Kum, UFO, O-Ya, Ding Dang chocolate balls yang ada mainan kat dalam die, 'telur' keras warna warni, 'rokok' chewing gum, KIKI Bubble Gum,Choki-choki. tak dilupakan, 'Ti Kam'. bile dah abih exam, main Monopoly la, Donkey la, Happy Family la, Saidina la dalam class.Ade jugak yang main tarik lidi tuh.

Tapi bunyi loceng laa yang paling best skali. boleh beli aiskrim ngan apek kat luar sekola tuh...

Lagi satu loceng masa nak pegi rehat. tinggal kan keje sekolah, jom kita pegi makan. budak-budak yang dapat Rancangan Makanan Tambahan (RMT) mesti keluar awal. Menu harian yang mesti ade kat sekolah adalah Keropok Lekor. Satu 20 jer time tuh.

Lagi satu yang seronok mase time Pendidikan Jasmani, PJ. main bola la, rounders la. Yang perempuan main bola jaring. Kalau time hokey tuh bergaduh aje yang lebeh. Main nyer tak jugak.

Permainan kegemaran, main guli, batu seremban, penutup botol, batang aiskrim, 'Pepsi Cola one-two-three' , 'Police and Sentry', main kejar-kejar then duduk. Tapi serious Fahmie tak pernah main Guli. Tak tahu kenapa.Ade jugak main tembak-tembak gune biji pinang or buah cherry, pestol tuh diperbuat dari getah tempe,kayu dengan penyepit baju. Layang-layang pon buat sendiri, ekor dye lagi panjang lagi canggih. Lagi tinggi layang-layang tuh lagi bangga. Kalau da penat nak gulung, lepaskan jer. Pemadam buat bentuk kerete, tak pon main tindih-tindih.

Kita hilangkan dahaga dengan aiskrim 20 sen. Yang tube aiskrim, ada banyak color tu.kalau nak makan, kene patahkan kat tengah-tengah dye. Padahal rase semua lebeh kurang same jer. 

Lipat kertas kecik-kecik, pastuh buat lastik. hmmm..ni pun kita main dulu ni. baling-baling kapur la. Lipat kertas tiga segi yang sorang buat tiang gol. Tak lupe jugak bola jentik, player nyer buat gune kotak ubat gigi dengan ubatnyamuk. Abes mak membebel kalau semua kotak lobang-lobang jer sane sini.Permainan yang famous jentik ceper.

Hmm...budak-budak sekarang, bagi diorang, diorang mane penah dengar lagu 'We Are the World, We Are the Children...' dan lagu 'Uptown Girl' yang diorang tau, yangg Westlife nyanyi....bukan Billy Joel nyanyi...

Kebanyakan pelajar kat university sekarang lahir pada tahun 1988/1989/1990 dan ianya dipanggil Youth

Penyakit AIDS pulak wujud sejak diorang baru lahir.

CD pun wujud time diorg lahir.

Michael Jackson dah putih dah time tu.

Diorang percaya Spiderman degan Incredible Hulk tu filem-filem baru.

Diorang takleh bayangkan skrin hitam putih untuk sebuah komputer.

Diorang tak penah tau pun 'Atari' dgn 'Game and Watch'.

Diorg tak percaya penah ada TV hitam putih... dan diorg sekarang tak reti nak
switch on TV kalau takde remote control.

dan diorg tak paham macam mane kite boleh survive dekat sekolah tanpa handphone. Ngorat awek gune surat wangi-wangi. Ade yang mintak isi biodata diri. Pompuan punyer kerje la yang selalu macam nie.

Jom kite check, kite ni dah tua ke: 
AMARAN: Kalau setuju, kire tua la tuh.
1. korang paham ape yang korang baca kat atas ni, dan korang kompom tersenyum.
2. kebanyakan member-member sekolah menengah kite dah kawin
3. korang sure pelik bile tengok budak-budak kecik main komputer, selamba je
4. kita geleng kepala bile tengok budak-budak skolah menengah guna handphone mahal-mahal
5. kita dah tak banyak sembang-sembang dengan member melalui telefon lagi setiap hari
6. bile jumpe member lame dari semasa ke semasa, seronok bile bersembang pasal cerite-cerite lame, cerite-cerite kelakar yang kite alami mase dulu time kecik-kecik, nakal-nakal dulu.
7. last skali, bile dah bace testimonial ni, korang akan terpikir untuk forwardkan dekat member-member lame korang. Diorang mesti suke.

Hahaha!…. Yes! Kite dah semakin tua.

Brings back old memories huh?

Cheers to the 90s babies!!!

10 Comment. Write Yours!:

sukahati kening la pintal2 kening~ said...

hahaha..
memang tersenyum,walaupun x semuanya sama=))))

Zulfahmi Abidin said...

Sebenanye banyak lagi yg famie ingat pasal dulu2.tp rase da panjang sangat la pulak.hehe

Sophie Al-yahya said...

wahh!! seriously betol. teringat zaman2 skolah.. kalau tak bawak berus gigi kena berus pakai jari telunjuk.siot je cikgu..


dan mmg betol pun.budak2 skarang tahu senang je..sume pn pakai hp..xde hp kire mcm ketinggalan zaman la kot kirenye..sadis!

Zulfahmi Abidin said...

Kadang-kadang seronok jugak kan sophie bile teringat hal muda2 dulu nie.hehehe...

tulah budak sekrang nie mane2 fahmie tengok bawak psp jer...

Sophia Rani said...

betol2.. tau tak pe.. tu sume pengalaman masa dulu2... best sgt2... budak2 skrg layan psp la apa laaa... dulu2 ne de....

Zulfahmi Abidin said...

tuhlah..patot la mak kate Fahmie busuk dulu..tapi budak sekarang nie wangi jer kn..hahahha

** a i l y ** said...

hahahha kenangan lampau semua tu! i paling suka main tindih2 pemadam! kumpul byk gila pemadam.

fatinmmj said...

hahahah, bab yang gosok gigi..tu
masa aiskream join gosok gigi, tak da laki, semua pompuan, sebab dulu mase sk rendah, sekolah aiskream semua pompuan, huhuhu
fatinmmj

Zulfahmi Abidin said...

aily:silap2 kalau time tuh musim world cup semua bendera ade kat kite kan??hehe

fatin:haaa..rugi la you tak merase mcm fahmie.hehe..

lya said...

kat skola nis takde kes keropok lekor tuh... hahaha..

Powered by Blogger.