¶ Perempuan Kalau Dah Shopping

Entry nie terhasil daripada cerita kat Astro malam tadi. Tajuk cerite tuh Confession of Shopaholic. Tapi tak de lah nak ceritekan synopsis pasal cerite tuh. Cume nak cakap pasal tabiat si kaum hawa yang kite sendiri dah tahu. "Shopping".

Seringkali kalau seorang perempuan pergi ke mall matanya tidak akan terlepas pandang terhadap kedai-kedai seperti MNG, PDI, Louis Vuitton,Prada,Jimmy Choo,Ed Hardy dan sewaktu dengannya. Tapi diorang bukan takat tak lepas pandang malah akan cuba sedaya upaya untuk memasukkan diri dalam kedai tersebut dan melihat baju-baju mahupun accessories-accessories di kedai tersebut. Tahu tak kenapa terjadinya fenomena seperti ini? Soalan nie akan Fahmie jawab sebentar lagi.

Kalau nak dibandingkan lelaki punyer style pulak senang jer. Lelaki nie biasenyer direct jer. Dari rumah dah pikir nak beli ape. Then tengok dalam pocket duit ade berapa, buat anggaran hari nie nak beli ape jer. Then terus pergi ke mall dan beli!! pastuh terus balik. Lingkungan masa tuh agak singkat. Kalau tak paham yang nie. Gambar dari Pakcik Google nie maybe dapat membantu.^__^

Gambar kat atas nie dah cukup menerangkan serba sedikit pasal tabiat lelaki kalau pergi shopping dan tabiat perempuan pulak yang pergi shopping. Setelah kerap kali membuat observation dan survey terhadap kawan-kawan Fahmie yang mostly perempuan, Fahmie senaraikan lah beberapa sebab kenapa girls cenderung kepada aktiviti bershopping. Fahmie harap sangat lelaki bace entry kali nie walaupun mostly ramai girls jer yang singgah kat blog Fahmie.

Fenomena Shopping Terjadi kerana:
  1. it their natural habits. macam lelaki jugak kan, kenapa lelaki ramai minat sukan? mcm bola sepak. padahal tak wajib pon minat bola. 
  2. sebab diorang rasa hobi lain mcm kumpul stem or bermain congkak tidak lagi sesuai sebagai aktiviti mengisi masa lapang
  3. satu baju memerlukan kepelbagaian aksesori (handbag, gelang, rantai, spek mata, heels, belt) semuanya nak kena matching ngan dress yg dorg beli
  4. sebab dorg mampu, kalau tak mampu takde la diorang nak gedik-gedik masuk kedai-kedai sedemikian rupa
  5. mengikut kajian shopping merupakan antara salah satu aktiviti yg boleh menajamkan minda seorang wanita kerana mereka sebenarnya meng"analyze" harga, saiz, warna, bentuk dan segala jenis characteristic baju, dress, kain, skirt, seluar, accessories yg mereka beli bersesuaian dengan personality diri mereka
  6. shopping juga membuatkan seorang wanita begitu puas, kerana mereka sungguh  cerewet dalam pemilihan baju-baju dan accessories yg dibeli mereka. Sesuatu yang perfect bagi mereka adalah amat penting, lagi-lagi dalam segi penampilan diri.
  7. perfume, mascara, foundation, eye liner, eye shadow, lip gloss dan sewaktu dengannya ada ke laki pakai semua nie? takde kan? Tapi kalau pondan tuh lain la. So, logicnya perempuan lah yg kena beli benda-benda macam nie sebab bukan takat nak pakai je malah to make them become more attractive
  8. bags, bags and lot of bags!!! kenapa perlu? cube korang pikir kalau laki keluar apa je yang diorang bawak? wallet, car key,rokok ngan hp je paling koman. kalau perempuan? dorg punye wallet, perfume, lip gloss, sikat, hp, card holder, tisu, spectacles, keys, reminder and so on. And bags adalah satu benda yg amat penting bile girls nak keluar pegi mane2 tak kira lah shopping mall ke, event-event dinner keluar jalan sekejap je pun kena bawa bags. 
  9. HEELSSS....... kegilaan mereka, terpikir tak kenapa? Dekat rumah dah ada macam jenis heels pun still nak beli heels lagi. Okay 1st sebab keadaan matching with their outfit tu dan 2nd, heels ni lah pelengkap kecantikan diorang sebenarnya. Girls memang camni, dari hujung rambut smpai hujung kaki diorang nak melaram. kalau dari rambut korang boleh perhati die dengan sepit rambutnye, pengikat rambut, bunga-bunga lah,tak pon bulu ape-ape lah and macam-macam lagi. Kat leher dengan rantainya. Di tangan dengan gelang, cincin dan pengilat kuku. pinggang yg memerlukan belt. Dan of course kaki yg memerlukan heels. Itu baru bahagian yg kita nampak, yg kita tak nampak? Fahmie pun tak taw.heeee ^____^. So heels ni penting sama penting mcm baju yang dipakainya tu. So jgn terkejut kalau kat rumah girlfriend korang ada macam-macam jenis heels yg berbeza inch nya. Plus, heels ni menampakkan girlfriend korang yg agak rendah tu, duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi dengan korang.
So for guys, and para boyfriends out there, korang kena lah faham kenapa girls or girlfriend korang suka sangat shopping, bukan diorang nak sebenarnya but they have too... it for ur own good actually. Look at the positive side, bayangkan lah korang jalan-jalan ngan girlfriend, pastu orang cakap Ishh!! girlfriend mamat tu tak lawa lah, what the .......dia pakai? Kadang-kadang kalau korang dengar banyak kali korang pun panas hati kan? Mesti lah kalau boleh korang nak girlfriend yg paling attractive among the others kan? So let them be, bile die ajak korang teman shopping, temanlah die sekali walaupun ia agak annoying sbb korang harus menunggu lama. But, ape sangat lah berbanding kasih sayang dicurah kan kan? Kat situ lah datang peranan korang jadi fashion advisor die, die sebenarnye nak buat penampilan terbaik die untuk korang, bukan untuk orang lain. Dia taknak korang lari dari hidup die. Kalu awek korang lawa, korang nak curang pon pikir 2-3 kali. So die kena jadi lebih attractive compare to the others... takyah nak bohong lah kalau korang cakap  tak, sebab aku dah tegok ramai lelaki macam tu, diorang memang suke sangat tegok perempuan yg cantik-cantik, tiptop-tiptop nih. Lagipon, Fahmie pun lelaki jugak kan..?.^___^".

pssst: by-the-way pernah ker korang jumpe MNG tak sale?

21 Comment. Write Yours!:

anna the orange....... said...

Adeh..cte cm awk tu pmpuan jeh...hahahaha

Sky Before Pinky said...

ehehe...shopping is my feveret.. uish kalo ade pitih..lagilah..syok.. tiap jantina ade minat tersendiri

myravea said...

Fuh..entry ni sngat best..superb!!hehe..sangat2 sesuai dibaca oleh kaum lelaki, baru dorg tau nape pompuan shopping lame!hihi..so, ble bace, xde la dorang nak bising2 psal shopping ni..kan kan.

♥ Xett Hereen ♥ said...

bes bes bes info neh.
superb.
harap2 anda dpt memBUKAKkan mata lelaki.
erk?
huhuhu~

dlm beg jugak kena spare pad & pantyliner.
huhuh~
mane taw tbe2 bocor yg x d jangka!
hahahaah!!

>.<

Zulfahmi Abidin said...

fana...fahmie nie particular orang nyer.ceeewaaahhh...

Zulfahmi Abidin said...

SBP: memang la..tapi kalau ade duit best la kan hobi perempuan tuh.kalau takde?? adeh...tuh yang pakai creadit card tuh.haaa..jawabb...

Zulfahmi Abidin said...

myravea.....kalau boy kamu membebel lagi.suro dye bace entry nie.hehe

Zulfahmi Abidin said...

Xett Hereen..ahahhaha..fahmie da nak tulis dah pasal tuh..tapi tak sampai hati la pulak pagi tadi.hehe

fatinmmj said...

lau, aiskream kan, ske..jln2..wndow..shpping..hahaha...
mau jge,..bajet...tgh x de..huhuhu
lau dh de..bru bes shopping...hahaha
fatinmmj

mia said...

kekadang bukan mahal or branded yang dicari..tapi cari yang betul-betul sesuai ngan padan dengan citarasa sendiri..sbb tu la window shopping sangat-sangat diperlukan...kalau dah cerewet sangat tu mmg ngade2 la hai..itu tak nak ini tak nak..kes macam ni senang je..kasi tinggal tepi jalan...

:)

CintaNajihah said...

nice entry dude~! coz sye mmg ske shopping, n ma bf pown xd kesah sgt jz die salu pesan soh jimat2. lgpown kalo cntik sape y bngge, bf jgk~. huhu

Zulfahmi Abidin said...

Aiskream.

Haha..window shoping pon nanti mesti pk .."eh..kalau tak beli nie nanti minggu depan da tak de nie.."..then..beli la jugak an..

Zulfahmi Abidin said...

Mia

amboi mia..mara betul kamu.hehe.relax la dear...kalau kes2 mcm nie kalau fahmie julap jer..(evil evil evil)

Zulfahmi Abidin said...

CintaNajihah

tengs fer your compliment.bagus la dapat boyfy understanding..so ape lagi..ketuk la dye sikit beli itu ini..lols ^_^

miss nana said...

pompuan kn makhluk yg suka melawa. hihihi. nak tergelak pun ada tgk gambar tue.agk terasa di situ.agagag^^

Zulfahmi Abidin said...

iyer..tak de sape pon nak mara kamu nak jalan satu mall tuh.heheh

~ ReD ~ said...

ahahahah...seb bek sy bukan jenis kaki shopping..setakat cuci mata je la tgok bags, baju , kasut sume tu..

Latest Entry : Pengakuan Terbuka : Aku Curang Pada Kekasihku!

Zulfahmi Abidin said...

red

sudah la red..poyo jer..kalau ade duit you shopping jugak an an an??

justin_lover^^ said...

entry2 fahmie ni best2 erkk...nnti kte promotekan blog fahmie,hehe^^ btw...thanx 4 d understanding towards women. susah tau sbnrnye...setiap kali nk kuar ngan laki,kteorg pnyalah pkir mcm2 nk pkai ape juz untk impressed dia...pdhl laki pkai sarung jer...huhu 0_o
n one more thing...mng pnahlah ad sale...cume sale dia mcm xserupa salelah...haha^^

lea said...

map tu nampak nice la...haha

Zulfahmi Abidin said...

owh..hahahahha...mmg lawa pon..tapi fahmie amek kat pakcik google jer...mtuh pon kebetulan jumpe..so letak sini..hehehehhe

Powered by Blogger.