¶ Kesian Kat Nenek

24 Julai 2010 Fahmie dengan kawan yang lain pegi Genting Highland. Nak cerite banyak pon korang sendiri dah tawu kan ape yang ade kat sane? So tak yah lah Fahmie nak ceritekan lagi ape yang Fahmie buat kat sane sebab mostly semua orang same jer kot aktiviti nyer.


Korang sendiri tawu kan permainan kat atas tuh semua melalaikan. Tapi tak bermakna kite tak perlu tunaikan tanggung jawab kite sebagai manusia.  Dalam keseronokan Fahmie dengan kawan-kawan yang lain kat atas sane tuh ade satu kejadian yang membuatkan Fahmie berpikir.


korang nampak kan nenek dalam gambar nie? Korang perhatikan betul-betul ape yang dia pakai tuh. Baju kurung kain licin yang kalau waktu sejuk, kain tuh akan jadi lagi sejuk. Dia duduk atas kerusi roda jugak. Sebelum kitorang jumpe nenek nie, nenek nie tak pakai stokin, tak pakai shall yang warne putih tuh jugak tau. Dye pegang air kat tangan dye yang dialas dengan tuala kecik warna putih. Tuala Good Morning tuh ha. So kenapa dengan nenek nie? nak tawu korang kene bace lagi. 

Korang perasan tak ape yang tak kene dengan nenek nie? Korang perasan tak takde sape yang teman kan dye kat atas genting tuh? Korang sendiri tawu kan kat atas genting tuh kalau dah petang-petang macam mane kan? Sejuk gile kot. Fahmie sendiri pakai sweater pon masih sejuk lagi kalau ade angin sepoi-sepoi bertiup.

Ceritenyer macam nie. Masa Fahmie nak naik main sampan hayun tuh, Fahmie ternampak nenek nie duduk kat tepi pentas sorang-sorang. Fahmie tengok dari jauh nenek tuh. Fahmie toleh kanan-kiri takde orang pon yang jaga nenek tuh. Fahmie pon cakap kat kawan Fahmie si Farhana dengan Najlaa yang Fahmie nak tegur la nenek tuh. Fahmie pegi lah kat sane, then tanye nenek tuh nenek datang dengan sape? dye kate dengan anak-anak dye. Tapi dye kate anak-anak dye tengah main kat atas. Fahmie tengok air mate dye meleleh. Badan dye kesejukan. Kawan Fahmie, si Farhana tuh mintak tisu tapi takde. So dye lap air mate nenek tuh gune tangan dye sendiri. Dia kate, dye teringat kat nenek dye. Sebab tak sampai hati, Najlaa pulak bagi stokin yang dye ade spair kat makcik tuh. Tapi stokin tu stokin baru la. Bukan stokin lama. Si Farhana pulak sebab tak sampai hati dye pegi beli shall utk bagi kat nenek tuh. Lepas salam semua kami beredar sebab takut anak dye turun jumpe kite teman mak dye, nanti dye mara pulak. 


Lepas Fahmie beredar, air mate Fahmie automaticly meleleh =.=' Fahmie tak tahan sebak ade orang jugak yang bangang tinggalkan mak dye kat atas genting semata-mata nak berseronok. Dah tuh tak bagi ape yang sepatotnyer mak dye dapat. Menurut nenek tuh, dye datang dengan anak dye 6 orang semua skali. Tapi yang bodohnyer sorang pon tak nak teman mak dye tuh kat bawah. Name nenek nie Fahmie sembunyikan okey. So sory. Anak nenek nie pulak Cikgu katenyer. Bayangkan lah, dia sebagai tenaga pendidik, dye pon tak betol. Macam mane lah anak bangsa nak maju, beradap dan menghormati orang tua.

p/s: Tekan kat gambar untuk paparan yang lebih jelas.
p/s/s: Sebab marah, Fahmie sempat tersebut kat kawan-kawan Fahmie. "Kalau macam nie lah dye layan mak dye. Satu hari nanti bile dye dah tua pon anak dye akan buat perkara yang same kat dye".

10 Comment. Write Yours!:

miemieyy said...

OMG , rase macam nak nanges lahh . T.T

miemieyy said...

OMG , rase macam nak nanges lahh . T.T

Zulfahmi Abidin said...

mimieyy..jangan la nanges...ape la awk nie..

ishiko said...

ouh, nenekkk ~

~~nAzIrAh aShAr~~ said...

betol la pew famie pesan td..nt one day ank dye akn wt g2 gk..wht comes around goes around kan..smpai aty ank2 dye ek..eeeee xfhm ye..kalo da taw nak berseronok nape nak bwk mak..baek tnggl kn je kat umah dr tinggl kan kat tempt sejuk g2..pew pnye owg la..minx djauhkan la zira wt g2 kat ma parents..amin..

Mish_Jaysya said...

sdey la tgok nenek 2,,
xpatot btol ank2 dye buat cemtu,,
xpe,,what goes around will comes around,,

Zulfahmi Abidin said...

Tula.tp rse xelok pulak kalau doakn utk kburukan org lain.

Mish_Jaysya said...

bukan mendoakan,,
tapi kan setiap yang kite lakukan sama ada baik o buruk,,
akan dibalas,,
cuz DIA kan maha adil..;)

Zulfahmi Abidin said...

betul la jaysha...yer lah.fahmie setuju la klu awk ckp mcm tuh..hrmm...sory..klu tringat kt nenek tuh fahmie sedeh jer..

lya said...

well.. kadang2 kita tak perasan kita buat benda ni.. hmm... being selfish tu lumrah manusia.. tapi takkan la mak sndri tinggalkan kat sini.. kalau nis, better tinggal kat rumah daripada lonely di tengah ramai macam tu..

Powered by Blogger.