¶ Orang Asli Pra-Melenium

Hari nie Fahmie menghadiri Mesyuarat Lembaga Kerja Kesematan Daerah Johor Bahru. Fahmie tukang amek minute of meeting tuh. Biaselah, keje nie klu dah suke best jer. Kalau datang tak suke dye, senyum pon tak nak.Tapi skrg Fahmie tengah senyum nie tau.^__^. Sebab ade perkara yang dibincangkan dalam mesyuarat tuh pasal Masalah Keselamatan Orang Asli.



Korang sendiri tahu kan yang diorang nie tak berpakaian. Makan tah ape-ape entah. Duduk kat pelusuk utan dan macam-macam lagi lah. Tapi Fahmie tak sangka lah yang diorang nie punyer perangai macam nie.


Masalah yang timbul daripada beberapa Department keselamatan:

Kes Pertama:
Diorang dapat aduan, yang diorang nie tak tahu pon kalau kawin tuh kene Islam - Islam. So, ade satu kes tuh Orang Asli Islam kawin dengan Orang Asli Hindu. Selepas 16 tahun perkahwinan itu berlangsung baru lah diorang tahu yang perkara nie tak boleh kat Malaysia. Ade ker patut. Tak tengok TV ker? ^_^

Kes Kedua :
Orang Asli nie ingat, bile Orang Asli Malaysia nie kawin dengan Orang Asli Indonesia, maka anak dye tuh adalah orang Malaysia. Rupenyer bile diorang nie kawin. Diorang tak boleh macam kite, mane kite lahir kat situ lah dia jadi warga negara. Kesian kat budak tuh, rupenyer selama nie dye dikatogorikan sebagai warge asing. Umur dah 12 tuh. Diorang nie kene ikut Mak,klu mak dye Indonesia dye pon Indonesia lah. Sedeh gile kot.

Kes Ketiga:
Ade ke patot, mase kat Jabatan Pendaftaran Negara. Orang asli nie nak ambil anak dye punyer Identity Card (I/C). Tapi dalam record kan ade senarai anak-anak yang dye ade. So, orang jabatan tuh cek lah. Yang mengejutkan orang jabatan tuh, Anak Pertama: Islam. Anak Kedua: Hindu. Anak Ketiga: Christian . Dye nie gune anak untuk kumpul Agama agaknyer.

Kes KeEmpat:
Orang asli nie memohon Tukar Agama kat Jabatan. Alasan yang dia gune. Orang Christian bagi dye banyak duit. So, nak datang tuka agama. Eeee..suke-suke dye jer. Selamat dalam Islam dan undang-undang kite tak benarkan perkara nie.

Kes KeLima:
Kontigen Polis Traffic Daerah Johor Bahru mengajukan soalan samaada kalau orang asli tuh tak berilmu boleh ke kite saman dye.  Dye cakap, satu hari tuh pihak berkuasa menahan sebuah motosikal yang dinaikai oleh Orang Asli nie. Semasa ditahan, kesalahan Orang Asli nie adalah,1. Menunggang secara merbahaya. 2. Tidak memakai Topi Keselamatan  3. Menunggang melebihi had muatan motosikal iaitu menaiki Motosikal tersebut 3 orang. Bile di tahan oleh pihak polis. orang asli nie cakap.......
"Sori Pak, motornya dah penuh. Pak kalau nak tumpang pon saya tak tahu pak nak  duduk kat mana!!!"

pssst:  Ade ke patot dia ingat Polis tuh nak tumpang dye naik moto?? ^_^

8 Comment. Write Yours!:

AiZ said...

gagaga... ^__^ kelakar tul isu last tu.. ^__^ haha

Zulfahmi Abidin said...

^___^

Eza Rashid said...

orng asli nie kesian gak kdg...dy orng asli tp xrase pembangunan....kesian dok..

Zulfahmi Abidin said...

alah..nk buat mcm ne..dah diorang nie selesa dgn keadaan dye mcm tuh.klu krajaan tak amek utan dorg lagi lah.dorg dduk utan jer nanti..

syAzAnA said...

adesh. simpti aku tngok. huhu. korang ade solution keh nak tangani masalah orang asli niee?

Zulfahmi Abidin said...

takde.biar jer lah die..hehe

tia said...

aduh!
masyarakat dorg neh tak bekembangg langsong!

Zulfahmi Abidin said...

tia

jangan kutuk dye..dah memang dye mcm tuh.kite nk buat mcm mane....kite patot kesian kt diorang nie..

Powered by Blogger.