¶ 1 Trillion Tuh Banyak Mana??

Dulu masa Fahmie kecik-kecik dulu. Fahmie ingat RM1,000 tuh da cukup banyak la kan. Bile da sekolah menengah, rasa RM1,000 tuh pulak da mula cikit. Teringin pulak nak pegang RM10,000. Bile da habis kolej nie pulak, da penah pegang duit beribu-ribu. Kerje sana, kerja sini. Rasa 10 ribu tuh da macam sikit la pulak sebab hari-hari tengok duit depan mata kadang-kadang jejak juta pon ade. Makin hari makin tak cukup. So fahmie bayangkan la pulak RM1 bilion..pastu pikir la pulak RM1 Trillion. Wow..mesti banyak gile babi kan?? Fahmie ape lagi, pegi la buat sikit research nak tawu duit nie kalau RM1 Trillion banyak mane la agaknyer kn.. Jom kite tengok gambaran nie..

Okey....kite start dengan $100 dollar bill yang fahmie gantikan dengan RM 100. Fahmie ganti gambar nie adalah disebabkan susah nak cari duit RM100 yang banyak kat dalam internet, lagi pon untuk senang menggambarkan yang seterusnya.Nothing that unusual here.
Sekarang kite tengok kalau duit RM100 nie kalau dye da jadi RM 10 000. Hrmmm.not bad kan??




Sekarang, tengok kumpulan duit kat atas lantai tu. Ha yang nie bernilai RM 1 Juta (100 pakej daripada RM10 000.). Fahmie nak buat perbandingan.



Sekarang kat bawah nie adalah 100 juta ringgit. Cukup untuk mengisi satu palet penuh!



Jadi, akhirnya kite sudah sampai ke nombor yang lagi besar. Gambaran bawah nie adalah satu bilion ringgit!



Ok, tapi ape itu Trillion? So, 1 trillion tuh adalah 1 juta juta. Paham? ker tak paham? tak kesah lah, sebab korang akan tahu banyak dye nati. Mengagum kan bukan.hehe. Fahmie rasa korang akan teruja kagum bile korang tegok nati. Errr...scroll ke bawah sikit untuk mendapat kan result dye..




































1 Trillion
Dan tolong perhatikan betul2 pada gamba tuh yang menunjukkan palet tuh di tindih dua lapisan ... Ini adalah 1 trilion Ringgit!! Wow


ps:  Kalau lah Duit Raya banyak macam nie kan best..


6 Comment. Write Yours!:

adeQ said...

btol2.. mase kecik dapat duit raye sepoloh hinggit tu macam nk rak bangge satu rumah.. tapi skang.. 3000++ dalam mase 6 bulan tu mmg tak cukup.. 3hari pon da habis 1500...

*i admit i mmg boros* theeee~


best lau kerajaan malaysia bg elaun lebey~ hahhaha

Zulfahmi Abidin said...

serius..fahmie setuju kamu boros.hahahahaha....

jangan la harap sgt kat kerajaan..useha jer sndri..awk tgok tv sndri pon da tawu duit nie memonopoly badan kerajaan n rasuah...

mak kate..nk sedap useha kene lebeh..so keje la kuat lagi.baru la boleh boros lagi....lols

adeQ said...

alaa.. mmg pompuan ngan shopping takley dipisahkan ok... that's y sy admit..

mak sy pulak kate duit bukan dr langit.. so pandai la jimat~ huhuh..

Zulfahmi Abidin said...

haha..send my regard to your mum ok..sgt stuju dgn mama you ckp tuh.:)

adeQ said...

huhuhu... my mum memang ekonomikal sket.. tak kene langsung ngan ank dieee

miemieyy said...

wooo , dt duit neh tak bhnti shopping neh . HAHA

Powered by Blogger.