¶ Tutorial : Susun Banner Bergerak Menggunakan Marquee Behavior

Ade orang tanyer cara Fahmie buat banner GomoFM, Princess Qish and Jom Kasi Pecah tuh bergerak ke kiri. Then bile kite pointerkan jer kat banner tuh dia akan berenti bergerak. Caranyer tak susah. And nie Tutorial yang singkat jer okey. By the way gud luck k guys. Kalau ade masalah tanyer jer. Fahmie sedia nak membantu.

Marquee Behavior
Copy and paste HTML code di bawah. Letak kan kat Dashboard; Design; Add a Gadget ; HTML/Java Script. Maksudnyer tempat korang nak letak banner korang tuh lah. And kalau korang creative korang boleh tambah-tambah la sendiri letak ape-ape macam kat GomoFM punyer.



Letakkan Banner Anda Di Sini

[Perhatian]

Dalam HTML yang Fahmie kasi tuh ade terdapat tetapan yang korang boleh ubah mengikut keselesaan korang sendiri.

1. Direction = Left, Right, Up, Down. Ikut korang lah korang nak dye macam mane.
2. Scrollamount = 1,2,3,4,5,6,7,8,9,18 ratus pon boleh. Ikut speed yang korang nak.^_^
3. Width="204" height="101" = ikut ruang banner tuh.klu width tuh panjang tempat korang nk bende tuh bergerak.kalau height tuh tinggi banner. biase banner 125 jer.tp sbb Fahmie dah ubah Fahmie punyer, tuh yang jadi macam tuh.so harap paham.
4.  Bile dah ubah semua tuh copy paste banner yang korang kumpul tuh semua letak jer terus kat Letakkan Banner Anda Di Sini. Then walla. Siap.
4.1 Kalau korang amek bende nie.Cakap la terime kasih kat Fahmie.Fahmie amat menghargainyer.
4.2 Fahmie tak tawu bende nie membantu ker tak. Ape-ape inform kat Fahmie k.


Resize Banner
Tambahkan script kat bawah nie kat ujung setiap banner sebelum simbol   
/ > < / a >



width="100" height="100"



No 100 tuh korang leh ubah ikut saiz yang korang nak.Biasenyer saiz banner lain tuh 125px X 125px. So, korang perlu tuka 100 tuh jadi 125 jer.settle.

15 Comment. Write Yours!:

tiafazunia said...

baek teacherr!
:)

Zulfahmi Abidin said...

ehhe..ckp mcm dye buat jer an

Umie Nadhirah said...

Terima kasih atas tuto ~~

Zulfahmi Abidin said...

same2.tapi bukan umie dah tawu ker??

lovatoesther said...

orite!!, dah pandai sikit dah ni ^^

syaveyron said...

g0'd inf0 nie..,4 newbie

Zulfahmi Abidin said...

^__^

Nur Fannun said...

baru teringat coding marquee utk tulisn bergerak..TQ

Arghhhh..Jerawat bencinya!!!!

Zulfahmi Abidin said...

hehe..igt pon.padahal bnde nie basic jer..fahmie just aplikasikan.tak sangka jadik lak.hehe

velasrizal said...

kena try ni..

Keputusan Undian Kumpulan TM Piala Malaysia 2010

cik kumbang said...

wah....pucuk dicita ulam m'dtg...ngee~
nak try lah...TQ ye~
mcm tahu2 je tgh cr tutorial nie..hihi
=)

Zulfahmi Abidin said...

hehe..bgus la klu entry nie bergune utk kamu..

cik kumbang said...

xberjaya ...huhu
xpe2 wat in table jela...ok juga..=)

Zulfahmi Abidin said...

kumbang.add Fahmie kt YM.fahmie akan tolong smpai kamu berjaye..nak?? YM fahmie ade kt Chatbox tuh k.

♥ eyka elisha ♥ said...

thnx fahmie for the tutorial..^_^
actually sy xde mse nk adjust size banner tuh bg sekata.ingt xde org pasan.tp fahmie tegur lak..haha
btw,nnti sy adjust blk erk
thnx tau =D

Powered by Blogger.