¶ How to Disable Right Click and Disable Highlight

Okey.This entry Fahmie buat untuk awak Fatin Athirah binti Dato' Aidi a.k.a Teyn..hehe.

Fahmie akan tunjukkan tutorial bagaimana caranya untuk menghalang dari pelawat blog kita menggunakan right click / klik kanan atau mematikan Highlight/bahasa melayu dia Fahmie sendiri tak tahu.haha.. Dengan mematikan klik kanan / disable right click ni boleh lah mengurang orang lain "copy n paste" artikel kita secara terus dalam masa yang sama kita boleh elakkan orang guna gambar dari blog kita untuk dijadikan link yang akan memberatkan blog kita. So bila anda menggunakan Disable Right Click ini, anda tidak perlu lagi meletakkan Water Mark pada Gambar tersebut. So tak de la mencacatkan gambar kita tuh nanti. Walaupun tidak dapat halang sepenuhnya tapi dapat mengurangkan la sikit.

Tutorial disable right click / melumpuhkan klik kanan :
1. Log In ke dashboard
2. Design > Page Element > Add a Gadget > HTML/Javasript
3. Copy paste skrip dibawah dibahagian content (butang copy ada dihujung kanan atas script tersebut ok)

4. Ruang Title tidak perlu di isi
5. Save

Ok that all... mudah kan? sekarang bila ada pelawat cuba klik kanan mereka akan dapat satu popup mesej bertulis " Function Disable".

Okey,Tulisan Function Disable tuh boleh diubah tau. Caranya
1. Buka semula HTML/Javascript kita copy paste tadi
2. Cari dalam kod tu perkataan " var message= "
3. Just ganti ayat "Function Disable" dengan ayat yang anda sendiri? tapi ingat ayat anda mesti di apit dengan tanda ""
Contoh : var message="Sumpah jadi TONG GAS kalau copy tak mintak kebenaran";
Hasilnya:








Tutorial Disable Highlight:
1. Log in ke blog anda. Pegi kat Dashboard
2. Click Design > Edit HTML
Amaran : Sila backup template korang terlebih dahulu dengan menekan Download Full Template.
3.Tandakan terlebeh dahulu kotak sebelah Expand Widget Templates
4. CTRL F cari < / head>dalam skrip template anda.
5. Copy dan paste semua kod dibawah ni letak di atas < / head> yang korang cari tadi.maknanya kat atas tuh la kan.

5. Tekan preview pastikan semua lancar dan tiada error.. kalau ok.
6. Tekan save template.

Ok.kalau dah siap cuba lah kat blog anda sendiri ok. Fahmie harap Tuturial nie sedikit sebanyak dapat membantu daripada hasil kita dicetak rompak. Selamat berjaya semua.:)

11 Comment. Write Yours!:

Teyn said...

thanks famie! tapi yg highlight tu tak jadi. dunowhy...

oh, lg satu.. mcm mana nak buat blh approve cmmnt dlu?

Nur Shaikhah Akmal said...

fahmiii, nakk ni? ;PP

Zulfahmi Abidin said...

ika klu nk buat ikut jer tutorial fahmie tuh k.

teyn: untuk buat bnde tuh..awk kene pg kat dashboard>setting>comment>comment moderation. Pilih Always.siap.
fahmie sarankan Show word verification for comments tuh pilih No. Ok??

si suraya said...

sangat sangat berguna!
tq encik fahmi
nanti ada time aku buat
hehe

Zulfahmi Abidin said...

alah..tak smpai 10 minit kot nk buat.ape lah..

Teyn said...

thank you! =D

Zulfahmi Abidin said...

Welcome.hope its workin' in your blog teyn.peace

Dakjaat said...

Teyn tu org spesial ke? hehehe!

Nur Shaikhah Akmal said...

thanks fahmi, its really work! ;)

Nur Shaikhah Akmal said...

thanks fahmi, its really work! ;)

Zulfahmi Abidin said...

Welcome.xde hal r

Powered by Blogger.